Nieuws

BRISBANE – Qantas gaat twee Airbussen van het type A330-200 aan de vloot onttrekken voor ombouw tot vrachtvliegtuig. Het eerste toestel zal bij Elbe Flugzeugwerke (EFW) worden omgebouwd voor Australia Post en begin 2023 aan de vrachtvloot worden toegevoegd. Het tweede toestel volgt later dat jaar. In vrachtuitvoering kan de A330-200 tot vijftig ton lading meenemen.

Australia Post ontvangt deze week ook een derde A321 P2F (die voor ombouw in een vorig leven bij Jetstar) vloog. De eerste A321 P2F werd in oktober 2020 afgeleverd door AVallair Solutions Sàrl uit Luxemburg. Dat toestel (MSN 835 ex Onur Air) werd in Singapore omgebouwd in opdracht van Elbe Flugzeugwerke (EFW), de joint venture tussen Airbus and ST Aerospace. Het toestel voltooide op 21 januari 2020 haar eerste vlucht.

A321s bieden na ombouw tot vrachtvliegtuig op het hoofddek plaats aan veertien standaard palletposities en in de onderste vrachtruimen aan nog eens tien kleinere. Al met al kan tot 27,9 ton vracht vervoerd worden over een afstand van 2.300 nm (4.260 km).

Er zijn in korte tijde meerdere tot vrachtvliegtuig om te bouwen A321s besteld.