Nieuws

WICHITA — Het Amerikaanse onderhoudsbedrijf Yingling Aviation mag in opdracht van de Amerikaanse ‘on demand’ vrachtoperator Alpine Air Express een groot aantal Beechcraft 1900D vliegtuigen ombouwen tot vrachtvliegtuig en is inmiddels aan de ombouw van twee begonnen.


De vliegtuigen kunnen worden omgebouwd onder een Supplemental Type Certificate (STC) van Alpine uit 2020. Dankzij dit STC kan een Beech 1900D nu tot 3.374 kg vracht meenemen, ruim veertig procent meer dan in de C-variant. Bovendien neemt het vliegbereik met 23 procent toe tot 1.356 nm (2.511 km) bij een zeven procent hogere kruissnelheid.

De turboprops mogen vervolgens dankzij een Single Pilot Aircraft Certification door een enkel piloot gevlogen worden en zullen na ombouw tot vrachtvliegtuig onder bestaande contracten gaan vliegen voor onder meer United States Postal Service, United Parcel Service en Amazon.

Alpine Air Express nam in april 2020 de vloot over van het ter ziele gegane Great Lakes Airlines. Daardoor konden 25 Beechcraft 1900Ds en twee Embraer EMB 120 Brasilia turboprops worden toegevoegd aan de inmiddels 72 toestellen tellende Alpine vloot (waaronder 32 Beech 1900s).

Yingling heeft de nodige ervaring met het ombouwen van vrachtvliegtuigen. Zo bouwde het bedrijf meer dan 250 Cessna Caravans om tot ‘feeder’ voor Federal Express.