Nieuws

MELBOURNE  – Embraers dochterbedrijf  Eve Urban Air Mobility Solutions   heeft vijftig EVA’s (Electrical Vertical Aircraft) verkocht aan het Australische Sydney Seaplanes  voor het opzetten van een airtaxi service. De toestellen moeten in 2026 geleverd worden.

Kort daarvoor werd bekend dat Nautilus Aviation en Eve in Australië gezamenlijk Urban Air Mobility (UAM) van de grond willen gaan tillen. Met het oog daarop bestelde Nautilus tien EVA’s (Electrical Vertical Aircraft) die vanaf 2025 zullen worden ingezet voor toeristische vluchten boven de Great Barrier Reef.

 

In oktober 2021 tekende Eve en het Braziliaanse Aviation Management Services – Serviços Aeronáuticos Ltda. (Avantto)   een principe-overeenkomst  voor de ontwikkeling en levering van honderd EVA’s (Electrical Vertical Aircraft). Deze zullen vanaf 2026 door  Avantto worden ingezet voor taxidiensten in Brazilië en Zuid Amerika.

Eind september 2021 tekende ook de Brits-Amerikaanse Bristow Group hebben een voorlopige overeenkomst  voor honderd EVA’s die Bristow wereldwijd wil gaan inzetten voor de ontwikkeling van Urban Air Mobility (UAM). De leveringen hiervan moeten in principe ook in 2026 starten.
(Op 21 september  gaf Bristow ook te kennen 25 Vertical Aerospace VA-X4 eVTOLs te willen bestellen met daarnaast opties voor nog eens 25 toestellen van dit type voor inzet in de offshore industrie.) Bristow  bestelde al eerder 50 Electra Aero eSTOL vliegtuigen.

 

Kort daarvoor kwamen Embraer eh het Franse Helipass, SAS overeen dat de Braziliaanse fabrikant  een groot aantal   ‘e-taxis’ mag gaan leveren voor inzet boven Frankrijk en Europa. Met de toestellen wil Helipass vanaf 2026 jaarlijks vijftigduizend uur gaan vliegen en op termijn zelfs honderdduizend op jaarbasis. Daarbij wordt onder meer gedacht aan rondvluchten en transfers van (binnen)steden naar luchthavens.

Eind augustus 2021 werd bekend dat  Ascent Flights Global bij  Braziliaanse fabrikant honderd ‘e-taxis’ bestelde voor inzet in onder meer Bangkok, Manilla, Singapore, Tokio en Melbourne. Met de toestellen wil Ascents vanaf 2027 jaarlijks honderdduizend uur gaan vliegen.

In juni 2021 werd een overeenkomst gesloten met Blade Air Mobility voor de levering van jaarlijks 60.000 vlieguren met Electrical Vertical Aircraft. Blade wil vanaf 2026 in het zuiden van Florida en de Amerikaanse Westkust luchttaxidiensten aan gaan bieden en heeft daarvoor in eerste instantie zestig Embaer eVTOLs nodig.

Eerder tekenden de Braziliaanse helikopteroperator Helisul Táxi Aéreo (50) alsmede   Britse helikopteroperator Halo Aviation en de  Amerikaanse Associated Aircraft Group voor de levering van 200  X eVTOLs die door Halo rond 2026 in Engeland en Amerika zullen worden ingezet.

Urban Air Mobility
Embraer besloot in oktober 2020 werk te maken van het zogenoemde Urban Air Mobility (UAM) ecosysteem waarbij zo worden voortgeborduurd op de tijdens de Uber Elevate 2019 in Los getoonde aangepaste aangepaste versie van Embraers elektromotor aangedreven eVTOL concept model. Daarbij wordt nu uitgegaan van acht elektromotor aangedreven rotors voor de verticale lift en twee ducted fans voor de horizontale aandrijving,

EmbraerX is in Melbourne (Florida) gevestigd. Het bedrijf heeft innovatieve teams ondergebracht in Silicon Valley en Boston.

De samenwerking met Uber werd in mei 2017 aangekondigd.

 Het eerste concept uit 2018.