Nieuws

CANBERRA – De Royal Australian Air Force (RAAF) heeft tijdens een ceremonie afscheid genomen van de Boeing F/A-18A/B “Classic” Hornet. De laatste operationele exemplaren bevonden zich op dat moment nog bij No. 75 Sqn, op RAAF Tindal.

In maart 2020 was al bekend gemaakt dat een akkoord gesloten met Air USA over de verkoop van F/A-18A/B ‘Classic’ Hornets. Air USA zou daarbij in totaal 46 Hornets overnemen vanaf het moment dat de eerste van 72 bestelde F-35 Lightning II gevechtsvliegtuigen in Australië arriveren. Inmiddels beschikt de RAAF over 44 F-35s.

Air USA uit Quincy in de staat Illinois zal de Hornets naast MiG-29s, Alpha Jets, Hawks, L-39 en L-59 Albatross aanbieden voor onder meer Joint Terminal Attack Controller (JTAC), Tactical Air Control (TAC), Forward Air Control – Air (FAC-A) en Joint Fire Observer (JFO) trainingen. De vliegtuigen zouden daarbij over een periode van drie tot vier jaar geleverd worden.

Van de 71 Hornets waren er al 25 verkocht aan de Royal Canadian Air Force (RCAF).

Foto’s: Royal Australian Air Force (RAAF)