Nieuws

DEN HAAG – Kustwacht Nederland krijg in het vierde kwartaal van 2022 twee nieuwe helikopters voor search and rescue (SAR). Defensie sloot hiervoor onlangs een contract af met Bristow Nederland B.V.. Die firma gaat de toestellen ook onderhouden en levert de bemanningen.


Met de overeenkomst krijgt de Kustwacht twee SAR-helikopters die binnen twintig minuten in de lucht kunnen zijn. Zij worden ingezet om mensen en dieren in nood te redden op de Noordzee en de ruimere binnenwateren, zoals de Waddenzee, het IJsselmeer en de Zeeuwse Stromen.

De ene helikopter gaat vanaf Den Helder Airport vliegen, de andere komt op Vliegveld Midden-Zeeland. De operationele inzet van beide toestellen wordt gedaan vanuit het Kustwachtcentrum in Den Helder. Defensie is verantwoordelijk voor de organisatie en het beheer van de kustwachtorganisatie.

Het gaat om twee helikopters van het type Agusta Westland 189. Bristow vliegt en onderhoudt de toestellen voor een periode van tien aar. De toestellen bieden plaats aan negentien personen exclusief bemanning. Aan boord zitten standaard 2 vliegers, een lierbedienaar, een reddend zwemmer en een ambulanceverpleegkundige.

De helikopters kunnen ook worden gebruikt voor medische evacuaties en het transport van een mobiel brandweerteam naar een incidentschip. Dit team (Maritime Incident Response Group Netherlands) levert advies en assistentie in geval van brand op een varend schip op de Noordzee.

SAR missies worden tot op heden verzorgd door Noordzee Helikopters Vlaanderen (NHV).