Nieuws

STOCKHOLM – Saab heeft ten overstaan van vertegenwoordigers van de Zweedse en Braziliaanse militaire luchtmacht de eerste zes in serie geproduceerde Gripen E gevechtsvliegtuigen gepresenteerd die binnenkort afgeleverd zullen worden.

De Zweedse luchtmacht heeft 60 JAS 39E Gripens besteld, maar dit aantal kan nog oplopen tot 108. Onderhandelingen over een tweede reeks van mogelijk 36 vliegtuigen starten in 2021. Ook de Brazilaanse luchtmacht 28 Gripen E/F heeft besteld en acht Gripen F tweezitters. Met een testtoestel is daarbij inmiddels in Brazilië ervaring opgedaan.

Alle vliegtuigen worden uitgerust met een zogenoemde bij AEL Sistemas ontwikkelde wide-area cockpit display en een helmet-mounted display.

De Zweedse fabrikant heeft met drie Gripen Es een uitgebreid testprogramma doorlopen en begon in januari 2019 met de assemblage van de eerste vier eenpersoons productietoestellen.

Met het eerste productietoestel van de nieuwe Gripen E eerste werd in december 2019 een serie tests uitgevoerd. Het toestel ( Serialed 6002) was in een aparte camouflage kleuren.

1 reactie op “Saab staat op punt zes Gripen E varianten af te leveren

  1. Frans EEKHOUT schreef:

    De Saab Gripen een mooi vliegtuig als tegenhanger van al die Amerikaanse jets die menen beter te moeten zijn dan hun Zweedse soortgenoot. Nu maar hopen dat er nog meer Gripen E toestellen verkocht worden, omdat ze het waard zijn !

De 5 beste tips voor 'Air-to-air fotografie'?

Die krijg je vanmiddag tijdens de Online Masterclass! 
I.s.m. Cristian Schrik | Meld je snel aan

Gratis voor abonnees | vanaf 16:30 uur