Nieuws
First Norway P-8 Poseidon Delivery at the Museum of Flight - November 18, 2021.

SEATTLE  – Boeing heeft donderdag (18 november) de eerste van vijf voor Noorwegen bestemde P-8A Poseindon maritieme verkennings- en aanvalsvliegtuigen tijdens een ceremonie in het Museum of Flight in Seattle overgedragen.

 

Het toestel maakt op 9 augustus een eerste 2:24 uur durende testvlucht uitgevoerd vanaf Renton Municipal Airport naar Boeing Field in Seattle. Daarbij werd een hoogte opgetekend op FL410 (12.497 m). Het  werd begin juli 2021 uit de spuitcabine gerold met de naam ‘Vingtor’.

Boeing begon in maart 2018 met de bouw van een serie van negentien Poseidons, Daarvan waren er tien bestemd voor de U.S. Navy. De andere negen waren besteld door Noorwegen (5) en het Verenigd Koninkrijk (4).

Het groene licht voor de Britse order werd in 2016 gegeven; de Noorse contracten werden in maart 2017 getekend.  Alle vliegtuigen voor Noorwegen moeten in maart 2022 geleverd zijn. Daar zullen ze zes  P-3 Orions en drie  DA-20 Jet Falcons gaan aflossen binnen en nieuwe squadron dat op Evenes Air Station zal worden gestationeerd.

Boeing leverde tot op heden 142 Poseidons af.

 

3 reacties op “Foto’s/video: Eerste Noorse P-8A overgedragen

 1. Raymond schreef:

  Misschien kunnen we er eentje van de Noren of Duitsers leasen. Net als met de Leo-2. Ook voor noppes verkocht aan de Finnen en nu terug leasen.

  Nederland zal echt zijn verantwoordelijkheid moeten nemen, ofwel zelf aanschaffen of meedoen in een pool zoals met de A330MRTT

 2. Alex schreef:

  Mee eens.

  De PvdA heeft haar doelstelling bereikt: opheffen MLD.

 3. Raymond schreef:

  Onbegrijpelijk, wij hebben onze geweldige vloot Orions voor een habbekrats verkocht en hebben daarna doodleuk niks meer ter vervanging aangeschaft en deze taak van de MLD overgelaten aan onze bondgenoten. Lekker solidair zou ik zeggen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

De 5 beste tips voor 'Air-to-air fotografie'?

Die krijg je vanmiddag tijdens de Online Masterclass! 
I.s.m. Cristian Schrik | Meld je snel aan

Gratis voor abonnees | vanaf 16:30 uur