Nieuws

LONDON – Motorfabrikant Rolls-Royce heeft  dinsdag  (16 november) twee wereldrecords gebroken met de ‘Spirit of Innovation’.  Met het toestel werd op 16 november over een afstand van drie kilometer een snelheid opgetekend van 300,2 kts (669,9 km/h).

De ACCELL was daarmee 115 kts (213,04 km/h) sneller dan de vorige recordhouder.

Over een afstand van 15 km werd een gemiddelde snelheid opgetekend van 287 kts (532 km/h), Het toestel was daarmee zelfs 158 kts (293 km/h) sneller dan de vorige recordhouder.

De hoogst gemeten snelheid op 16 november bedroeg 336,4 kts (623 km/h).

Op 15 september 2021 werd een eerste vlucht uitgevoerd met de elektromotor aangedreven  Accelerating the Electrification of Flight (ACCELL).  Het toestel  Steef die dag op van en landde na een kwartier op  Boscombe Down Airfield in Wiltshire .

 In de Spirit of Innovation zijn  drie vloeistofgekoelde aan elkaar gekoppelde YASA elektromotoren ingebouwd met een gezamenlijk vermogen van ruim 545 pk. Daarbij werd uitgegaan van een vliegbereik van 200 mijl (320 km) en een topsnelheid van 480 km/h.  Het toestel wordt gevoed met een Electroflight accupack met 6.000 cellen.

Het vliegtuig is  in samenwerking met de Britse motorenfabrikant YASA en start-up Electroflight ontwikkeld. Beide bedrijven gebruikten hiervoor een standaard Nemesis NXT  airframe. Het project wordt deels gefinancierd door de Britse overheid.

De ACCELL was een directe concurrent van het Extra 330LE recordvliegtuig.

 

 

Rolls-Royce ACCEL Electric Flight

1 reactie op “Video: Wereldsnelheidsrecords ‘Spirit of Innovation’

  1. Raymond schreef:

    Prachtige toestel en mooie ontwikkeling. Maar voor de geluidsreductie hoef je de overstap naar elektrisch niet te doen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

De 5 beste tips voor 'Air-to-air fotografie'?

Die krijg je vanmiddag tijdens de Online Masterclass! 
I.s.m. Cristian Schrik | Meld je snel aan

Gratis voor abonnees | vanaf 16:30 uur