Nieuws
COPYRIGHT : NICK DUNGAN PHOTOGRAPHYKEMBLE – Het Britse bedrijf Zero Petroleum en een piloot van de Royal Air Force (RAF) hebben begin november 2021 een ruim twintig minuten durende vlucht uitgevoerd met een Comco Icarus die afgetankt was met honderd procent synthetische brandstof.

De vlucht werd gelijk erkend als Guinness World Record voor het eerste vliegtuig dat op synthetische brandstof heeft gevlogen.

De Zero SynAvGas was geproduceerd door Zero Petroleumen IGTL Technology waarbij gebruik gemaakt werd van het Fischer-Tropsch proces. Daarbij wordt waterstof (H) uit water (H2O) gewonnen met gebruikmaking van duurzame energie afkomstig uit windmolens en zonnepanelen. Deze waterstof wordt vervolgens gemengd met in de atmosfeer opgevangen CO2.

Volgens meetgegevens van Rotax en ervaringen van de RAF piloot waren er geen merkbare verschillen meetbaar of bespeurbaar, vergeleken met traditionele fossiele brandstof en zo het zo als ‘drop in fuel’ kunnen worden ingezet.

COPYRIGHT : NICK DUNGAN PHOTOGRAPHY