Nieuws

VILNIUS – Zakenluchtvaartmaatschappij KlasJet heeft met een van haar Boeing 737-privéjets twee speciale passagiers van Tsjeljabinsk (Rusland) naar het Tanzaniaanse Moshi gebracht. De leeuwenwelp Simba en de luipaard Eva werden na een lang en complex revalidatieproces overgevlogen naar hun nieuwe thuis.

Er kwam een strenge, maandenlange planning en voorbereiding bij kijken. Er moesten ook heel wat vergunningen en toestemmingen van verschillende landen verkregen worden. Er werd in dit verband heel nauw samengewerkt tussen tal van instanties, waaronder het Litouwse Transport Agentschap.

Normaliter worden dergelijke dieren met een vrachtvliegtuig of in de vrachtruimte van een passagiersvliegtuig vervoerd. In dit geval werd de cabine van een KlasJet-zakenjet (dezelfde als waarmee het Belgisch nationaal voetbal elftal vloog tijdens Euro2020) aangepast. Voor deze speciale missie werd de cabine van een van de 737’s van KlasJet omgebouwd om de dieren in de allerbeste omstandigheden te kunnen vervoeren.

Na een grondige voorbereiding en met vereende krachten werd het hele project tot een goed einde gebracht. De dieren, die begeleid werden door dierenartsen en een repatriëringsteam, bereikten intussen veilig en wel hun nieuwe habitat. Ze werden door de natuurbeschermingsorganisatie Kilimanjaro Animal Crew opgevangen in het ‘Tanzanian Centre for Rescue, Education, and Wildlife’, dat gevestigd is nabij Moshi op de bergflanken van de Kilimanjaro.

Yulia Agaeva, oprichtster van SO.Travel en dierenrechtenorganisatie Friends of my Heart, redde in maart 2020 Simba uit de handen van een strandfotograaf, die met de leeuwenwelp foto’s maakte van vakantiegangers. De poten van de kleine leeuw waren gebroken om te voorkomen dat het dier zou ontsnappen. Na de redding werd Simba in een opvangcentrum voor wilde dieren verzorgd door dierenarts Karen Dallakyan. Daar begon het lange revalidatieproces voor het jonge dier.

Eva, het luipaard, daarentegen werd bij de geboorte verstoten door haar moeder. Dallakyan zorgde ervoor dat het dier in de beste omstandigheden kon opgroeien in afwachting van de repatriëring naar een natuurlijke habitat.

KlasJet is een Europese zakenluchtvaartmaatschappij die niet alleen vliegtuigen beheert maar ook private vluchten organiseert voor bedrijven en privé-personen. De zetel van het bedrijf is gevestigd in Vilnius, Litouwen. De vloot van KlasJet bestaat uit bijzonder ingerichte Boeings 737.