Nieuws

KIEV – De nieuwe in 2020 opgerichte Oekraïense luchtvaartmaatschappij Air Ocean Airlines heeft eind oktober sw eerste vluchten uitgevoerd van Kiev naar Mykolaiv met de eerste van twee gehuurde Antonov An-148s. Een derde toestel wordt binnenkort verwacht.

De drie vliegtuigen werden voorheen gehuurd bij Ilyushin Finance Co (IFC).door de Siberische luchtvaartmaatschappij Angara Airlines, maar deze besloot onder invloed van onder meer COVID-19 en moeilijk verkrijgbare reserve-onderdelen afscheid te nemen van de An-148s.

Het huurcontract is daarom des te opmerkelijker gezien de voortdurende spanningen tussen Rusland en Oekraïne maar met de Cypriotische leasemaatschappij Cyprus Aircraft Leasing 2 (CAL2) lijkt die horde te zijn omzeild.

Omdat de vliegtuigen geen Amerikaans en Europees typecertificaat hebben, zullen ze mogelijk alleen op binnenlandse vluchten worden ingezet.

Air Ocean hoopt op termijn over tien vliegtuigen van dit type te kunnen beschikken die niet alleen op lijndiensten zullen worden ingezet, maar ook gecharterd kunnen worden voor vluchten met een maximale vliegduur van 2-2,5 uur.

Het leaseportfolio van IFC telt zestien An-148/158 vliegtuigen.