Nieuws

TOULOUSE – Airbus, Dassault Aviation, ONERA, het Franse ministerie van transport en Safran zijn gestart een studie naar de effecten van het gebruik van zogeheten ‘unblended Sustainable Aviation Fuel (SAF).

Tijdens deze studie zal een van de twee CFM LEAP-1A motoren van een A319neo testvliegtuig gevoed worden met honderd procent SAF die gewonnen is uit restvetten en gebruikte plantaardige olie. Deze SAF is afkomstig van het Frans bedrijf Total Energies dat voor deze studie 57 ton SAF zal leveren.

Een eerste vlucht werd op 28 oktober 2021 uitgevoerd, de resultaten van de studie zullen in de loop van 2022 bekend worden gemaakt. Daarbij zullen ook de resultaten van een door Safran Helicopters uitgevoerde studie worden betrokken. Deze motorproducent voedt een Arrano turboshaft motor van een Airbus Helicopters H160 ook met honderd procent SAF>

De studie is bekend onder de naam VOLCAN (VOL avec Carburants Alternatifs Nouveaux) en beoogt de ‘decarbonalisatie’ van de luchtvaartindustrie in 2050.