Nieuws

MIELEC – Lockheed Martin dochter PZL-Mielec heeft in samenwerking met het Amerikaanse Sierra Nevada (SNC) heeft eerste prototype getoond van de M28 SOMA (Special Operations Multi-Role Aircraft).

De tweemotorige turboprop is afgeleid van de M28 Skytruck en wordt in Amerika vermarkt als MC-145B Coyote. Het neemt in die hoedanigheid deel aan het door de US Special Operations Command (SOCOM) in het leven geroepen Armed Overwatch programma. Daarbinnen is men op zoek maar een vervanger van de van de PC-12 afgeleide U-28 Draco. Dat toestel wordt ingezet voor Intelligence Surveillance Reconnaissance (ISR) missie, maar is aan vervanging toe.

Het prototype werd na afbouw bij PZL overgevlogen naar Amerika waar SNC de benodigde missie-apparatuur aanbracht. De MC-145B kan onder de vleugels tot 454kg wapenlast meenemen waaronder raketten, GBU-39/B Small Diameter Bombs, sensoren en een radar. Op die manier kan het toestel desgewenst niet alleen als verkenner opereren maar ook luchtsteun verlenen. Om dit mogelijk te maken waren slechts kleine aanpassingen aan de structuur van het toestel nodig.

Ook kreeg het toestel een nieuwe digitale cockpit, data link mogelijkheden en dubbel uitgevoerde landingslichten. Voor verkenningstaken werd onder de neus een L3Harris Wescam MX-15 infrarood camera gemonteerd.

Het Amerikaanse MAG Aerospace neemt met een uit de C208 ontwikkelde bewapende MC-208 Guardian deel aan de Armed Overwatch competitie.

De Draco-opvolgers. gerekend wordt op 50-75 vliegtuigen, moeten in 2024 operationeel zijn.