Nieuws

RABAT – Marokko heeft bij de Canadese fabrikant Viking Air/Longview Aviation drie nieuwe blusvliegtuigen besteld. De toestellen worden van het type CL-415 Enhanced Aerial Firefighter (EAF).

Wanneer de vliegtuigen zijn geleverd, telt de Marokkaanse blusvlot acht toestel.

De CL-415 EAF is feitelijk een gemoderniseerde CL-215 waarvan Longview Aviation Asset Management (LAAM) er elf kocht. Deze door twee achttien 2.100 pk sterke cilinder Pratt & Whitney R2800 radiaalmotor aangedreven vliegtuigen worden middels conversiekits opgewaardeerd.

Ze krijgen onder meer een nieuwe digitale Collins Pro Line Fusion avionica suite en 1.775 pk sterke Pratt & Whitney PW123AF turbinemotoren en een nieuw dropsysteem waarbij water niet via een, maar twee deuren kan worden gelost.

Viking Air leverde in 2020 een eerste toestel van dit type af.