Nieuws

NAMEN – De bij Sonaca Aircraft ontwikkelde utility-versie van de Sonaca 200 Trainer Pro is zondag (24 oktober) rond 16:00 uur door nog onbekende oorzaak neergestort. Met het toestel, de OO-STI, werden op dat moment in de omgeving van Yves-Gomezée testvluchten uitgevoerd. De piloot wist zich met zijn parachute in veiligheid te brengen

De variant werd ontwikkeld op verzoek van Stemme Belgium en Stratos Solution. Deze willen de Sonaca in gaan zetten als observatievliegtuig of vliegende dataverzamelaar.

Om dit mogelijk te maken werd door de ontwerpafdeling van Sonaca Aircraft een sigaarvormige pod ontwikkeld met daarin plek voor LIDAR (LIght Detection And Ranging of Laser Imaging Detection And Ranging) apparatuur en een RGB camera. Hierdoor zou het toestel kunnen worden ingezet voor onder meer maritieme bewakingsmissies, controle van hoogspanningskabels, pijpleidingen of grenzen.

Het data-acquisitie- en verwerkingssysteem is aan de achterkant van het vliegtuig geïnstalleerd. Daar worden de gegevens en afbeeldingen automatisch verwerkt en vervolgens naar een grondstation verzonden. Door de plaatsing van de besturingscomputer voorin het toestel, biedt de Sonaca 200 plaats aan een enkele inzittende.