Nieuws

SAN FRANCISCO – Het Amerikaanse bedrijf Xwing is door Cessna’s moederbedrijf Textron Aviation gevraagd te gaan samenwerken bij de verdere ontwikkeling van autonoom uitgevoerde vluchten.

Xwing heeft in de achterliggende vier jaar in het geheim talloze passagiers en vracht vervoerd met een Cessna 208B Grand Caravan waarmee autonome vluchten werden uitgevoerd. In juli 2020 werd daarbij bijvoorbeeld veertig uur autonoom gevlogen en werden zeventig motor draaiuren genoteerd.

Het bedrijf heeft inmiddels een zogenoemd Part 135 Air Carrier certificaat op zak waarmee commerciële vluchten tot 500 nm (926 km) kunnen worden uitgevoerd zonder dat er een piloot in de cockpit aan te pas hoeft te komen.

Hierbij wordt gebruik gemaakt van Xwing’s Autoflight System waarmee vliegtuigen omgebouwd kunnen worden naar zogenoemde optionally piloted luchtvaartuigen. Daarbij worden de besturingssystemen aan boord van het vliegtuig gekoppeld aan een computer.

Het systeem maakt vervolgens het autonoom starten, vliegen en landen van het toestel mogelijk. Daarbij wordt onder meer gebruik gemaakt van ‘ detect-and-avoid’ sensoren die gevaren in de lucht en op de grond detecteren waarna actie wordt ondernomen.
Ook wordt geavanceerde navigatiesoftware gebruikt waardoor het toestel als het ware een verhoogd omgevingsbewustzijn heeft.

Operators op de grond houden gedurende alle fases volledige controle over het toestel. In eerste instantie gaat nog een piloot mee, maar vanaf 2020 kan deze thuis blijven.

Detect-And-Avoid/

1 reactie op “Textron ziet heil in Xwing’s autonome C208 vluchten

  1. Anton Schiere schreef:

    Mooie ontwikkeling !

    Maar hoe gaat het tijdens zo’n vlucht met de communicatie met verkeerstorens en ATC’s?