Nieuws

WIENER NEUSTAD – Diamond Aircraft heeft de EPiC accutechnologie van Electric Power Systems (EPS) met het daarbij behorende Ecosysteem gekozen om de eenmotorige DA40 om te toveren tot eDA40.

De door het Amerikaanse bedrijf ontwikkelde accumodule is uitgerust met een DC snellader waardoor lege accu’s binnen twintig minuten weer kunnen worden opgeladen. Deze accu’s zullen in een apart ruimte tussen de motor en het brandschot worden ondergebracht.

De eDA40 zal worden uitgerust met een Garmin G1000 NXi cockpit en vooreerst tot negentig minuten kunnen vliegen. Volgens Diamond vallen de operationele kosten vervolgens tot veertig procent lager uit dan bij vliegtuigen met traditionele verbrandingsmotoren.

Gemikt wordt op een eerste vlucht in het tweede kwartaal van 2022 en certificatie in 2023.

Diamond heeft de nodige ervaring met elektrisch vliegen. Al in 2011 vlog de DA36 E-Star, gevolgd door de DA36 E-Star 2 in 2013. Ook waren Diamond en Siemens betrokken bij het HEMEP project.