Nieuws

ATSUGI – Mitsubishi Heavy Industries (MHI) heeft een eerste bij hen ontwikkelde tweemotorige XSH-60L overgedragen aan de Japanse marine.

.

De XSH-60L is een van de Sikorsky SH-60 Seahawk afgeleide derde generatie maritieme aanvalshelikopter die mogelijkerwijze vanaf 2022 vanaf schepen zal worden ingezet voor de bestrijding van duikboten en oppervlakteschepen.

Vergeleken met eerdere versies heeft de L-variant onder meer een verbeterde transmissie, een nieuwe hoge snelheid datalink en niewe opsporingssystemen waaronder een geavanceerde dipping sonar.

De eerste generatie XSH-60Js kwam in 1991 in dienst waarbij MHI er 102 in licentie bouwde. De daarop volgende K-variant, waarvan MHI er inmiddels meer dan 70 leverde, werd kort na de eeuwwisseling geïntroduceerd en had onder meer een grotere cabine, nieuwe hoofdrotorbladen en modernere boordsystemen.

Op 12 mei 2021 werd een dertig minuten durende hover test uitgevoerd op Nagoya Airport.