Nieuws

BERLIJN – De Duitse luchttaxi operator Air2E heeft een aanbetaling gedaan voor een Bye Aerospace eFlyer 800.

Met het toestel wil de Duitse onderneming diensten gaan aanbieden zodra de elektromotor aangedreven tweemotorige eFlyer 800 beschikbaar komt. Het toestel biedt plaats aan twee piloten en tot zes passagiers.

Air2E biedt momenteel in Duitsland taxidiensten aan met onder meer een Diamond DA42. In plaats van de prijs te berekenen op basis van vlieguren wordt uitgegaan van een taxitarief van 4 Euro per kilometer. Het bedrijf wil in de toekomst ook regionale lijndiensten gaan ontwikkelen en aanbieden.

Met een stukprijs van zes miljoen dollar wordt het toestel even duur als een nieuwe King Air 260. De operationele kosten zullen volgens Bye echter aanmerkelijk lager uitvallen en rond een vijfde van die van de turboprop komen te liggen.

Vooreerst wordt voor de eFlyer na een klimsnelheid van 3.400 fpm (1.036 m/min) op FL350 (10.668 m) een kruissnelheid voorzien van 320 kts (593km/h). Bij een kruissnelheid van 280 kts (519 km/h) kan 500 nm (926 km) overbrugd worden met 35 minuten IFR reserve.

Ook Rheinland Air Service GmbH (RAS) uit het Duitse Mönchengladbach heeft bij Bye Aerospace vijf eFlyer 800s besteld. Door de order wordt RAS niet alleen de eerste Europese klant, maar mag het ook als onderhoudsbedrijf voor het nieuwe vliegtuig gaan optreden. Daarnaast is RAS benoemd als dealer voor Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland