Nieuws

Airbus neemt vierde BelugaXL in gebruik

TOULOUSE – Airbus heeft maandag (4 oktober) de vierde van in totaal zes te produceren BelugaXLs werd aan de vloot toegevoegd. Het derde toestel werd op 26 oktober afgeleverd.

De fabrikant voert sinds 9 januari 2020 vluchten uit met het nieuwe transportvliegtuig. De operationele inzet werd mogelijk nadat de European Aviation Safety Agency (EASA) Airbus op 19 november 2019 het typecertificaat overhandigde. Airbus voerde voorafgaand daaraan een testprogramma uit met twee prototypes die gezamenlijk 700 uur hadden en gevlogen.

De eerste BelugaXL voltooide op 19 juli 2018 een 4:11 uur durende eerste vlucht. Sindsdien zijn meerdere testvluchten uitgevoerd waarbij het prototype een eerste A350 vleugelset van Bremen naar Toulouse overvloog.

De tweede BelugaXL werd op 15 april 2019 aan de testvloot toegevoegd na een eerste 5:30 uur durende testvlucht . MSN1853 was tevens het eerste vliegtuig waarmee na het uitgereikte typecertificaat begin 2020 reguliere vrachtvluchten werden uitgevoerd. Het toestel is door Airbus Transport International (ATI) in gebruik genomen.

Het toestel is afgeleid van de A330-200, is zes meter langer en kan zes ton meer vracht verplaatsen dan de 600ST. Het toestel heeft een laadvermogen van 51 ton en kan 4.000 km (2.200 nm) overbruggen.

Airbus besloot in november 2014 op zoek te gaan naar een opvolger voor de huidige vier A300-600ST Beluga transportvliegtuigen en besloot in eerste instantie vijf BelugaXL varianten te gaan bouwen, maar wijzigde dat aantal recent in zes.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is EaO3sGsXgAA3FM-.jpg

De 5 beste tips voor 'Air-to-air fotografie'?

Die krijg je vanmiddag tijdens de Online Masterclass! 
I.s.m. Cristian Schrik | Meld je snel aan

Gratis voor abonnees | vanaf 16:30 uur