Nieuws

ENSCHEDE – Vanaf dinsdag (28 september) zullen gedurende twee à drie weken zullen met drie typen vliegtuigen meerdere naderingsvluchten worden uitgevoerd rondom Twente Airport.

Deze vluchten vinden plaats in het kader van het Europese project DREAMS met waaraan onder meer wordt deelgenomen het Koninklijke NLR – Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR). In dit project worden alternatieve manieren onderzocht voor vliegtuigen om een landingsbaan te naderen.

Het Europese project DREAMS ziet alternatieve manieren om te landen – waarbij sprake is van steilere aanvliegroutes en het verleggen van de baandrempel (de plek waar het vliegtuig de landingsbaan voor het eerst raakt) – als een mogelijk toekomstige oplossing die minder belastend is voor het milieu, zorgt voor minder geluidshinder en bijdraagt aan een veilige capaciteitstoename van landende vliegtuigen op een vliegveld. In het onderzoek wordt hiervoor nauwkeurige satellietnavigatie-technologie gebruikt met een grondstation dat signalen uitzendt voor de vliegtuigen om genoemde naderingen te kunnen vliegen. 

Planning

  • 28 september tot en met 8 oktober: een Cessna Citation van NLR met in totaal 200 tot 250 naderingsvluchten;
  • 5 of 6 oktober: een Boeing 737 van TUI en een Airbus A319 van Lufthansa met elk circa tien naderingsvluchten,