Nieuws
Lockheed Martin’s LMXT strategic tanker is offered as an American-built solution for the U.S. Air Force’s KC-Y Program. (Lockheed Martin photo by Brandon Stoker)

MARIETTA – Lockheed Martin (LM) heeft de LMXT geïntroduceerd in een reactie op het U.S. Air Force KC-Y programma waarbinnen gezocht wordt naar een nieuw tanker en transportvliegtuig.

Het toestel mpet een geavanceerde uitvoering worden van de Airbus A330 Multi Role Tanker Transport (MRTT). die momenteel door dertien landen wereldwijd is geselecteerd en inmiddels gecertificeerd is voor het bijtanken van de -35A, F-22, F-16, A-10, B1-B, C-17, E-3, E-7, F-15 en P-8A.

Volgens LM voldoet de LMXT al aan alle huidige en toekomstige (luchtmacht)eisen waarbij het grote vliegbereik, de fly-by-wire boom in combinatie met het air-to-air refueling (A3R) systeem en de geavanceerde camerasystemen veruit superieur zijn. Wat volgens LM ook opgeld doet voor de geavanceerde datalink- en communicatiesystemen en de missieduur die tot 19.5 uur mag oplopen.

Wanneer de luchtmacht de LMXT selecteert, leidt dit eveneens tot hoogwaardige (high-tech) werkgelegenheid voor bestaande en nieuwe toeleveranciers.

Het KC-Y programma is de tweede fase in het U.S. Air Force’s tankerprogramma. Daarbij moeten 140-160 van civiele verkeersvliegtuigen afgeleide tankers worden geleverd waarbij vanaf 2029 twaalf tot vijftien toestellen per jaar bij de luchtmacht moeten arriveren.

In de eerste fase (KC-X) werden 179 Boeing KC-46A Pegasus tankers besteld. Oorspronkelijk was de keuze gevallen op de Northrop Grumman KC-45A (lees: de A330 MRTT) maar dankzij lobbywerk van Boeing ging deze klus naar de Amerikaanse fabrikant.

2 reacties op “Update: Lockheed Martin: A330 is ideaal tankvliegtuig

 1. Anton Schiere schreef:

  @Frans Eekhout
  Als het op deze site gaat over de z.g. internationale industrie politiek, gerief ik evenzeer graag de Fransen van Airbus met zo’n stevige MRTT deal.
  Wel onder voorwaarde dat zij het dan goed vinden dat wij in Europa ook Nuc’s van de Amerikanen kopen.
  Immers voor diesel-elektrische sub’s hebben wij Fransen niet nodig, die kunnen wij hier zelf wel heel goed bouwen.

  Overigens snap ik de opmerking over de KC DC 10 toestellen niet helemaal.
  Wij waren toch stinkend blij dat we onze (althans de eerste van de twee KC DC 10’s) voor een goede prijs in Amerika konden slijten.

 2. Frans Eekhout schreef:

  Het wordt tijd dat de Amerikanen eens echt kiezen voor een echt goed product die zijn kwaliteiten bewezen heeft en dat is de van oorsprong zijnde Airbus A330 MRTT i.p.v te blijven voortsukkelen met een Boeing 767 tanker. Eerder was de A330 MRTT al in beeld geweest en had in Mobile gebouwd kunnen worden, maar om o.a. politieke redenen koos men toch voor Boeing. Als dit door notabene Lockheed voorgestelde tankvliegtuig alles in huis heeft wat een luchtmacht zich maar wensen kan, dan moet men niet moeilijk doen en kiest voor een bewezen Europees Airbus product waar een hoop Amerikaanse inbreng in terug te vinden is. Als dit in Amerika lees Mobile gemaakt wordt, dan zie ik geen reden om de LMXT de opvolger te laten zijn van de bedaagde Boeing KC-135 toestellen en wat te denken van de KC DC 10 toestellen.
  Ik gun de combinatie Lockheed Martin / Airbus alle succes toe bij binnen halen van deze order !

De 5 beste tips voor 'Air-to-air fotografie'?

Die krijg je vanmiddag tijdens de Online Masterclass! 
I.s.m. Cristian Schrik | Meld je snel aan

Gratis voor abonnees | vanaf 16:30 uur