Nieuws

LONDEN – De Leonardo Company heeft het Britse 2EXcel aangewezen om in de nabije toekomst met een aangepaste Boeing 757-200 deel te nemen aan het Britse ‘Tempest programma dat moet leiden tot de komst van een nieuwe gevechtsvliegtuig waarvan de ontwikkeling in 2019 werd gestart.

2EXcel zal ingeschakeld worden bij het Tempest Flight Test Aircraft (FTA) programma en heeft inmiddels een in 1995 gebouwde Boeing aangeschaft die voorheen als G-BYAW) bij TUI vloog. Het toestel zal als Excalibur in Lasham in het Britse graafschap Hampshire eschikt worden gemaakt om alle nieuwe (boord)systemen voor de Tempest in de praktijk te testen.


De Excalibur zal na ombouw tot acht uur onafgebroken op FL410 (12.497 m ) kunnen vliegen bij een vliegbereik van 3.900 nm (7.223 km). Het toestel kan tot 28 ton lading vervoeren (of 14,5 ton) wanneer met volle tanks wordt gevlogen.

Behalve 2Excel dongen ook twee andere partijen met respectievelijk een moderne 737 en een viermotorige BAe 146 mee naar dit contract.

Het Tempest-project is een samenwerkingsverband tussen het Rapid Capabilities Office van de Britse luchtmacht, BAE Systems, Leonardo UK, MBDA UK en motorproducent Rolls-Royce. Gezamenlijk wordt door deze industriepartners gewerkt aan zestig nog te demonstreren onderdelen en capaciteiten van het nieuwe vliegtuig.

Volgens Team Tempest is het toestel een antwoord op de Britse Future Combat Air Strategy (FCAS) en zou het rond 2035 naast de F-35 Lightning II kunnen worden ingezet of deze zelfs vervangen.