Nieuws

LONDEN – De Britse nieuwkomer Aeralis houdt zich bezig met de ontwikkeling van een ‘modulair ontworpen’ straaltrainer. Het in 2015 opgerichte bedrijf wil met dat toestel proberen de bij Royal Air Force (RAF) en Red Arrows vliegende Hawk trainers af te lossen wanneer deze aan vervanging toe zijn.

Bij dit concept wordt uitgegaan van een basis romp waarna verschillende toepassingsmogelijkheden ontstaan door variatie in de vleugels, de missiecomputers en het aantal motoren (een of twee). Wanneer voor de eenzitsvariant wordt gekozen, kan op de achterste zitplaats een tank worden geïnstalleerd om het vliegbereik te vergroten.

Dat het project levensvatbaar is, blijkt volgens Aeralis uit de met Rolls-Royce gesloten principe-overeenkomst voor de levering van motoren. Ook hebben grote luchtvaartspelers als Atkins en Siemens toegezegd met te werken.

Mocht er daadwerkelijk belangstelling ontstaan bij luchtmachten, dan kan Aeralis naar eigen zeggen binnen drie jaar een prototype in de lucht hebben.