Nieuws

STANS – Vanaf de Pilatus fabriek in het Zwitserse Stans zijn de eerste PC-21 overgevlogen naar Spanje, De transfer van E.27-01 en E.27-02vond plaats nadat piloten van de Ejército del Aire test- en familiarisatievluchten hadden uitgevoerd met voor de Spaanse luchtmacht bestemde PC-21 turboprop trainers. Volgens de fabrikant worden de laatste turboprops in 2022 geleverd.

De Spaanse luchtmacht tekende op 31 januari 2020 een contract voor de vervanging van een deel van haar 65 CASA C-101 Aviojets (die al in 1980 op de markt kwamen) door 24 geavanceerde PC-21 turboprop trainers.

De Ejército del Aire schreef voorafgaand aan deze keuze een tender uit waaruit Pilatus in november 2019 als winnaar tevoorschijn kwam ten koste van de Beechcraft T-6 en Embraer EMB-314 Super Tucano

De Zwitserse fabrikant mag in eerste instantie 24 vliegtuigen leveren. Onderdeel van het contract is tevens de levering van grondapparatuur en vlucht- en cockpitsimulators. Daarnaast wordt logistieke ondersteuning verwacht.

Communicatiesystemen
De Italiaanse Leonardo Company gaat de voor Spanje bestemde PC-21 trainingsvliegtuigen voorzien van geavanceerde communicatiesystemen. Dit is door het Italiaanse conglomeraat meegedeeld. Leonardo zal met het oog daarop het multiban RT-700A communicatiesysteem leveren. Dit systeem voldoet aan de militaire European Technical Standard Order (ETSO) en maakt beveiligde data- en radiocommunicatie mogelijk.

De PC-21 is inmiddels een succesvol exportproduct dat onder meer wordt ingezet bij de Zwitserse en Franse luchtmacht en de Britse Empire Test Pilots School (ETPS).

Foto’s: Spaanse luchtmacht.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is E7SthAKWQAwvncN-1024x576.jpg
Eerste testvlucht, december 2020.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.