Nieuws

Griekenland breidt Dassault Rafale order uit

1

SAINT CLOUD  – Dassault Aviation mag nog eens zes Rafales  leveren aan Griekenland dat daarmee de beschikking krijgt over in totaal 24 gevechtsvliegtuigen van dit type.

De Griekse regering tekende op 25 januari  2021  voor de aankoop van achttien Dassault Rafales. De eerste zes zouden daarbij afkomstig zijn van de Franse luchtmacht en dus  tweedehands waarvan de eerste inmiddels eind juli 2021 geleverd werd. Dat toestel was, net als de volgende vijf, tweedehands.
Van de resterende twaalf die vanaf  2022 geleverd moeten worden zijn er twaalf nieuw en nog eens zes eveneens afkomstig van de Franse luchtmacht.  

Onderdeel van het Griekse contract is tevens de training van piloten en technici en de levering van reserve-onderdelen.  Inmiddels zijn  de eerste Griekse piloten bij de Franse luchtmacht getraind evenals vijftig technici. De vliegtuigen zullen worden overgevlogen naar de Griekse luchtmachtbasis in Tanagra.

De Franse onderneming MBDA zal vervolgens voor deze vliegtuigen  SCALP kruisraketten, AM39 Exocet antischeepsraketten   MICA multi-missie air-to-air raketten leveren. Ook zullen de Griekse Rafales door MBDA met Meteor ‘beyond visual range’  air-to-air raketten worden uitgerust.

Ook zullen tien oudere Mirages op de 2000-5 standaard worden gebracht.

Daarnaast zal Griekenland vier marinefregatten aanschaffen en voor  deze schepen vier Sikorsky MH-60R helikopters bestellen.

 

 

 

 

 

 

1 reactie op “Griekenland breidt Dassault Rafale order uit

  1. Frans EEKHOUT schreef:

    Griekenland koopt Franse Rafales, het is blijkbaar niet altijd Amerikaans spul wat men in Europa komt, kan schijnbaar toch ook Europees materieel zijn.