Nieuws


RHEINMUNSTER – Het Duitse avionica concern Becker Avionics en het Amerikaanse technologiebedrijf Iris Automation gaan een systeem ontwikkelen dat General Aviation piloten moet vrijwaren van onder meer ‘drone aanvaringen’.

Het systeem zal uit vijf camera’s bestaan die in de vleugeltips, de tips van het horizontale stabilo en het verticale stabilo zullen worden gemonteerd en op die manier 360 graden om het vliegtuig bewegingen waarnemen met behulp van de door Iris Automation gepatenteerde ‘Casia detect and alert technology’.

Worden onder zichtomstandigheden bewegingen waargenomen met dit opto-electrische/audio systeem, dan wordt de piloot hiervoor via zijn headset gewaarschuwd zodat deze kan uitwijken. Het nieuwe systeem moet aanvullende vliegveiligheid mogelijk maken in die gebieden waarin ADS-B en TCAS signalen ontbreken.

Volgens het Amerikaanse Bureau of Transportation Statistics zijn tussen 2016 en 2020 bijna 1.450 bijna mid-air botsingen gemeld waarbij bijna 82 procent van de gevaar setting aan de achterzijde (dus buiten het blikveld van de piloot) plaatsvond.