Nieuws

WICHITA – Het donderdag (9 september) precies vijftig jaar geleden dat de Cessna Citation 500 zakenjet door de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA werd gecertificeerd.

De eerste vlucht met de Citation 500 op 15 september 1969 volgde op de aankondiging van Cessna in oktober 1968 de komst van een lichte tweemotorige zakenjet werd aangekondigd, de Fanjet 500. Al snel werd echter besloten die naam te wijzigen in Citation 1. Dat toestel bleek een schot in de roos omdat van deze kleinste variant tussen 1971 en 1985 liefst 668 exemplaren werden geleverd.


Nadien volgde een hele reeks van kleine, mid-size en super-midsize zakenjets die momenteel plaats bieden aan zeven tot twaalf passagiers. De naam Citation bleef echter gehandhaafd: Citation M2, Citation CJ3+ en Citation CJ4. Grotere varianten werden getooid met de namen Citation XLS+, Citation Sovereign en de meest recente variant, de Citation Latitude.

Sindsdien zijn meer dan 7.500 Citation varianten geleverd die gezamenlijk meer dan 35 miljoen uur hebben gevlogen.

De allereerste Fanjet 500.
De meest recente variant: de Citation Longitude.