Mijn Air Show

Geplaatst door: Joris van Boven

Voor de NATO Enhanced Baltic Air Policing (EBAP), zijn er vier Turkse luchtmacht F-16’s ingezet op de vliegbasis Malbork in Polen. Van juli 2021 tot half september 2021 stonden de Turkse F-16’s in Polen. De F-16s van het 161 Filo (squadron), genaamd ‘Yarasa’ (Bat) staan ​​normaal gesproken gestationeerd op vliegbasis Bandirma in de noordwestelijke Turkse provincie Balikesir.

In de zomer van 2021 waren er drie zuidelijke NAVO-landen (Spanje, Italië en Turkije) die de noordelijke regio van het NAVO-luchtruim beschermden.
Ze ondersteunden de NATO Baltic Air Policing in het noorden en toonden daarmee samenhang en solidariteit van het Bondgenootschap. Ze werden ingezet in de Baltische regio en werkten samen met elkaar en de ontvangende luchtmachten om de samenwerking en interoperabiliteit te verbeteren.

Op donderdag 26 augustus 2021 werd een mediavlucht georganiseerd door het ‘NATO Allied Air Command’ en de Poolse luchtmacht. Vanaf de vliegbasis Malbork vloog een EADS CASA-295M transportvliegtuig van de Poolse luchtmacht richting de lagune nabij het Hel-schiereiland bij Gdansk met 12 luchtvaart verslaggevers stevig vastgemaakt aan de vloer van het vliegtuig.

Deze reportage is gemaakt door Joris van Boven en Alex van Noije.
Met dank aan: NATO Allied Air Command, Turkse Luchtmacht, Poolse Luchtmacht, Sławek ‘Hesja’ Krajniewski