Nieuws

BRUSSEL – Na een aantal Nederlandse, zal in de nabije toekomst ook zes Belgische luchthavens waaronder Charleroi, Luik en Namen vanaf 2024 verkeersleiding op afstand worden gegeven.

Met het oog daarop is door de Belgische luchtverkeersleidingsorganisatie skeyes een contract gesloten met Saab Digital Air Traffic Solutions (SDATS) die voor skeyes slimme camera’s en zendmasten plaatsen op de betrokken luchthavens.

De bijhorende beeldschermen en apparatuur – het zogenaamde Remote Tower Center – komen in een gebouw dat dienst zal doen als digitale toren. Dat bevindt zich niet noodzakelijk in de buurt van de luchthavens.

De luchtverkeersleiders kijken niet langer rechtstreeks uit op het platform maar volgen via de camera’s en de beeldschermen elke beweging op en rond de luchthavens. Augmented reality die in het systeem is ingebouwd, voorziet hen van bijkomende informatie die met het blote oog niet zichtbaar is.

De extra informatie waarover luchtverkeersleiders dankzij het systeem kunnen gaan beschikken, stelt hen in staat om het verkeer op en rond de luchthavens nog veiliger te beheren. Dat drones bijvoorbeeld via het cameranetwerk kunnen worden waargenomen, is daarvan het duidelijkste voorbeeld.

De 5 beste tips voor 'Air-to-air fotografie'?

Die krijg je vanmiddag tijdens de Online Masterclass! 
I.s.m. Cristian Schrik | Meld je snel aan

Gratis voor abonnees | vanaf 16:30 uur