Nieuws

EASA certificeert Piper Pilot 100i

VERO BEACH – Piper Aircraft heeft uit handen van de Europese luchtvaartautoriteit EASA het typecertificaat ontvangen voor de eenmotorige Piper Pilot 100i

De Amerikaanse Federal Aviation Administration (FAA) overhandigde het typecertificaat voor de Piper Pilot 100i eerder in december 2020 . Direct daarna begon de fabrikant met de levering van acht Pilot 100i varianten aan vliegopleider American Flyers. Niet lang daarna bestelde de bijzondere RedTail Flight Academy (RFA) er twee gevolgd door de flyGATEWAY academie die er twintig wilde.

Piper introduceerde tijdens Sun ‘n‘ Fun 2019 de Piper Pilot 100 en Pilot 100i. De Piloot 100i is daarbij IFR uitgevoerd dankzij twee Garmin G3X Touch schermen, een GNX375 ADS-B transponder en een eveneens bij Garmin geproduceerde GFC500 autopilot met ESP. Prijs: U$298.900.

Beide Pilots worden aangedreven door een 180 pk sterke Lycoming IO-360-B4A motor waarmee kruissnelheden mogelijk zijn tot 128 ktas (237 km/h) bij een vliegbereik van 522 nm (967 km) waarna nog voor drie kwartier vliegen (reserve) brandstof over is.

De typevarianten zijn volgens Piper een betaalbaar trainingsinitiatief dat voortborduurt op de PA-28 Archer TX (basisprijs US$ 369.000) en DX. De Pilots worden af fabriek geleverd en zijn in staat is een rol te spelen bij het op een betaalbare manier terugdringen van het pilotentekort. Mede daarom is het interieur simpel gehouden waarbij voorin twee stoelen kunnen worden aangetroffen. Een derde stoel is optioneel leverbaar.

Sommige onderdelen komen uit de 3-D printer waaronder een beperkt aantal plastic onderdelen waaronder ventilatie pijpjes en onderdelen van de trim.

Foto: Piper Aircraft