Nieuws

ST. LOUIS – Boeing heeft de eerste voor de Emiri Air Force (QEAF) bestemde F-15QA. formeel gepresenteerd als ‘Ababil’ en de eerste drie vliegtuigen inmiddels in QEAF-kleuren gespoten, Volgens de fabrikant kunnen de leveringen nog dit jaar beginnen.

Qatar bestelde in 2017 bij Boeing 36 toestellen van dit type, gevolgd door een onderhoud- en trainingscontract in 2019.

De F-15QA is de meest moderne F-15 met onder meer fly-by-wire, een digitale cockpit, geavanceerde radar en geoptimaliseerde sensoren. Ook is het toestel dankzij ’s werelds snelste missiecomputer voorbereid op elektronische oorlogsvoering.

Boeing ontwikkelde uit de F-15QA ook de F-15EX Eagle II voor ‘binnenlands’ gebruik en mocht in het kader van de National Defense Authorization Act er in eerste instantie al acht bouwen. In 2021 werden fondsen vrijgemaakt voor nog eens twaalf EX-varianten waarna de komende vijf jaar in totaal 76 gevechtsvliegtuigen van dit type moeten worden geleverd. Dat aantal kan mogelijk oplopen tot 200 terwijl oorspronkelijk was uitgegaan van 144. De Amerikaans luchtmacht vliegt sinds januari 1976 met de F-15 en bestelde eerste negentien jaar geleden de laatste F-15E Strike Eagles.

F-15 QA First Flight from St. Louis Lambert International Airport_St. Louis on April 13th 2020.