Nieuws

NAVEGANTES – Medewerkers van het Saab Gripen Flight Test Centres (GFTC) hebben in samenwerking met de Braziliaanse luchtmacht in Gavião Peixoto medion juni 2021 een Braziliaans F-39E Gripen de waterbak ingestuurd.

Tijdens deze proeven werd met verschillende snelheden bekeken wat de effecten van een ondergelopen startbaan op het (besturing)gedrag op het toestel waren.

De eerste voor Brazilië bestemde eenpersoons Jas-39E Gripen voltooide op 24 september 2020 een testvlucht van Navegantes naar de Embraer fabriek in Gavião Peixoto. Dat toestel arriveerde 23 september per schip in Brazilië. De Gripen E krijgt in Brazilië de typeaanduiding F-39E en werd op 23 oktober 2020 tijdens de Dag van de Braziliaanse Luchtmacht officieel gepresenteerd.

Hetzelfde toestel voltooide in Zweden op 26 augustus 2019 al een eerste 65 minuten durende testvlucht en was de eerste van 36 voor Brazilië bestemde Saab Gripen E’s (28 eenzitters en acht tweezitters) die in 2014 werden besteld. Tijdens deze vlucht met toestel 39-6001 werden de basale gedragingen op verschillende vlieghoogtes bij verschillende snelheden gecheckt.

De Jas-39E Gripen heeft voltooide op 24 september 2020 een eerste testvlucht in Brazilië.