Nieuws

ESSINGTON – Piasecki Aircraft en het Amerikaanse Hypoint gaan samenwerken om waterstofaandrijving te ontwikkelen voor electric Vertical Take-Off and Landing (eVTOL) toepassingen. Gemikt wordt daarbij op een motorvermogen van 650 kW (855 pk).

Het nieuwe systeem moet worden ingebouwd in de Piasecki’s PA-890 helikopter die al in 2025 gecertificeerd op de markt moet komen. Volgens beide initiatiefnemers gaat het nieuwe systeem tot vier keer meer energie leveren dan bestaande lithium-ion accu’s en tot twee keer meer dan de met bestaande brandstofcellen opgewekte elektriciteit.

De bijzondere vijfpersoons PA-890 krijgt een driebladige hoofdrotor. Het staartvleugeltje van de helikoptert kan onder een hoek van negentig graden gedraaid worden voor optimaal hoveren terwijl het in horizontale stand lift genereert. De staartrotor daarnaast bovendien zwenken waardoor de neiging tot gieren wordt verminderd.

Piasecki gaat uit van minimaal 325 orders voor de PA-890.

De 5 beste tips voor 'Air-to-air fotografie'?

Die krijg je vanmiddag tijdens de Online Masterclass! 
I.s.m. Cristian Schrik | Meld je snel aan

Gratis voor abonnees | vanaf 16:30 uur