Nieuws

Sigma 7, nieuwe Russische lichtgewicht


MOSKOU – Een opvallende verschijning op de MAKS 2021 was de Sigma 7. Deze bij de Research and Engineering Company (NIK) ontwikkeld tweezitter is het zevende Sigmamodel op rij, en werd niet alleen op static getoond, maar ook vliegend.

Volgens de ontwerpers is het door een 100 pk sterke Rotax 912 ULS (!) aangedreven toestel primair ontworpen als trainer. Evengoed kan het als privévliegtuig worden aangeschaft of voor foto- of patrouillevluchten worden ingezet. Het inmiddels Russisch gecertificeerde toestel zal voor goedkeuring in China en Duitsland worden aangeboden. Met het oog daarop worden respectievelijk twee Sigma’s naar China verscheept en een naar Duitsland.

Doordat de vleugels kunnen worden weggevouwen, neemt het toestel weinig stallingsruimte in. De Sigma 7 kan optioneel worden uitgerust met drijvers of ski’s. Voor het toestel wordt een vliegbereik voorzien van 1.100 km bij een kruissnelheid van 220 km/u en een minimale vliegsnelheid van 64 km/h.

Gesproken wordt een nuttige lading van 250 kg bij een leeggewicht van 350 kg en een MTOW van 600 kg. Andere kerngetallen: lengte 5.99 m, spanwijdte 8.49 m en hoogte 2,26 m.