Nieuws

BERLIJN – Medewerkers van Beechcraft Berlin Aviation en GE Aviation hebben een Catalyst Advanced Turoprop gemonteerd in de vleugels van een Beechcraft King Air 350. Met de motor zijn eind december 2020 de eerste proefruns op de grond uitgevoerd in aanloop naar de eerste testvlucht die voorafgegaan zal worden door uitgebreide taxiproeven.

De nieuwe motor draaide op 22  december 2017 voor het eerst proef  in het Tsjechische filiaal van de Amerikaanse motorproducent. GE investeerde meer dan 400 miljoen dollar in de motor die in een gerenoveerde productielocatie in Praag wordt gebouwd. Dit leverde 500 extra arbeidsplaatsen op.

In de 1.240 pk sterke motor zijn 98  nieuwe (gepatenteerde)  technologieën toegepast. Daarbij is 35 procent van de motoronderdelen geprint en kon het aantal ‘reguliere’ motoronderdelen teruggebracht van van 855 tot slechts twaalf geprinte.

Vergeleken met andere turboprops  verbruikt de motor (met dubbel uitgevoerde FADEC motorcontrole; 16:1 compressie) volgens de fabrikant tot twintig procent minder brandstof en is tien procent meer vermogen beschikbaar bij kruissnelheden. De motor hoeft daarnaast pas bij 4.000 uur een eerste onderhoudsbeurt te hebben (Time Between Overhaul- TBO).

De   voor de business- en general aviation ontwikkelde motor is onder meer besteld door Cessna die de aandrijfunit in de nieuwe Denali in wil gaan bouwen. De in mei 2016 aangekondigde turboprop  krijgt een vijfbladige McCauley composiet propeller met een diameter van 267 cm. GE bouwde inmiddels dertien motoren van dit type waarvan er na geslaagde proefvluchten een aantal naar Amerika worden verscheept.

 

 

 

1 reactie op “Binnenkort taxiproeven GE Aviation ‘Catalyst’

  1. […] Denali zal worden uitgerust met een nieuw ontwikkelde GE Catalyst FADEC turboprop met een vermogen van 1.240 pk. Voor deze motor is een TBO van 4.000 uur […]