Nieuws

PHOENIX – Een Antonov An-124 vrachtvliegtuig van Antonov Airlines heeft op 21 juli opnieuw vier F-16As overgevlogen van Israël naar Amerika.

De deels gedemonteerde vliegtuigen waren bestemd voor Top Aces en waren na een vlucht van 17 uur vanaf Tel Aviv met een tussenstop op Keflavik naar Phoenix-Mesa Gateway Airport.

De toestellen zijn afkomstig van de Israëlische luchtmacht die ze in 2014 uitgefaseerde en in 2016 te koop aan bood. De eerste vijf toestellen (drie F-16As en een tweepersoons F-16B) werden in januari 2021 met een Antonov An-124 van Antonov Airlines. Na aankomst in Amerika in januari 2021 werden de vliegtuigen uitgerust met een Advanced Aggressor Mission System met onder meer een AESA radar en infrarood gestuurde zoek- en volgsystemen.

De civiel geregistreerde F-16s mogen sinds mei 2021 ingezet voor militaire trainingsdoeleinden.