Nieuws

SAINT CLOUD – Dassault Aviation heeft vrijdag (23 juli)tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers meegedeeld dat het de eerste orders op zak heeft voor de nieuwe in mei 2021 gepresenteerde Falcon 10X zakenjet die een vliegbereik zal krijgen van 7.500 nm (13.900 km).

Tijdens de bijeenkomst maakte bestuursvoorzitter Eric Trappier teven bekend dat de 10X zich uitstekend zou lenen als Maritime Patrol Aircraft (MPA) voor de Franse marine. In dat kader werkt Dassault al aan de ombouw van Falcon 8X en 2000LXS in het kader van de Archange en Albatross programma’s.

Met de nieuwe Falcon 6X is door drie vliegende prototypes sinds de eerste vlucht op 10 maart 2021 meer dan 130 uur gevlogen tijdens veertig vluchten.

De Franse fabrikant leverde in de eerste helft van 2021 zes Falcon zakenjets af tegen zestien in dezelfde periode vorig jaar. In backlog staan momenteel nog 53 te bouwen Falcons, negentien meer dan in de eerste helft van 2019.

In het militaire segment tekende Dassault orders op voor achttien Rafale gevechtsvliegtuigen (waarvan zes voor Giekenland en twaalf voor de Franse luchtmacht). De Rafale backlog bedraagt momenteel 67 vliegtuigen, exclusief de dertig door Egypte bestelde toestellen waarvoor het contract nog niet getekend is.