Nieuws

MOSKOU – Tijdens de eerste dag van de Russische ‘Aviasalon MAKS 2021’ die van 20 tot en met 25 juli in de omgeving van Moskou wordt houden zijn meerdere contracten getekend voor de levering van tientallen helikopters door helikopterconglomeraat Russian Helicopters.

De grootste order werd geplaatst door UTair – Helicopter Services voor de levering vanaf 2022 van 50 Mi-8AMT-helikopters. UTair is de grootste exploitant van Russische helikopters en de nieuwe order is gericht op tijdige en systematische vernieuwing van de vloot van de luchtvaartmaatschappij. Deze Mil Mi-171/Mi-8 AMT is een middelzware transporthelikopter met een startgewicht van twaalf ton. Het toestel is uitgerust met twee Klimov TV3-117VM turboshaft motoren met een vermogen van 1.105 pk elk. Daarmee zijn kruissnelheden mogelijk van 250 km/h bij een vliegbereik van 450 km. De Mi-8 AMT kan 27 passagiers of vier ton vracht vervoeren bij temperaturen liggend tussen de (-50 tot +50 graden Celsius).

Gazprombank Leasing wordt de launch customer van de nieuwe Russische Ka-62 helikopter. Het bedrijf kan in 2022 rekenen op de levering van drie helikopters afkomstig uit de eerste productie batch. Op dit moment voltooit de Ka-62- een vliegtestprogramma waarbij de certificering wordt tegen het einde van dit jaar wordt verwacht. Gazprom bestelde tevens een Ka-32A11BC blus- en SAR helikopter die zal worden verhuurd aan de Republiek Bashkortostan.

Zo tekende Russian Helicopter Systems (RVS) voor twee Kazan Ansat helikopters waardoor het aantal helikopters van dit type zal toenemen tot negentien waarvan er vijftien zien uitgerust met een medische module. Ook Helix Airlines gaat met de Ansat vliegen en bestelde naast drie helikopters van dit type alsmede een Mi-8MTV-1.

Leasemaatschappij GTLK leverde tijdens de salon een eerste Mi-8MTV-1 af bij Krasavia Airlines. die er tot 2027 in totaal acht zal ontvangen. Ook RusAvia Airlines ontving een eerste gehuurde helikopter van dit type. De Mi-8MTV-1 wordt bij Kazan Helicopters gebouwd. De helikopters zijn onder meer uitgerust met satellietnavigatie, een grondnadering waarschuwingssysteem en een winch. De toestellen bieden plaats aan drie bemanningsleden en maximaal 22 passagiers die bij een maximale snelheid van 250 km/h over 570 km vervoerd kunnen worden.

Daarnaast werd door PSB Leasing een Mi-8MTV-1 ambulancehelikopter overgedragen aan de National Air Ambulance Service (NSSA). Eind 2022 worden via de leasemaatschappij nog eens 28 Mi-8MTV-1 en 37 Ansat helikopter in medevac-uitvoering geleverd.