Nieuws

AJDOVŠČINA – – Na Denemarken gaan nu ook de luchtmachten van Slovenië en het Verenigd Koninkrijk op zoek naar emissieloze trainingsvliegtuigen.

De Sloveense luchtmacht is daartoe eind juni 2021 met de Sloveense fabrikant Pipistrel overeengekomen een Virus SW121, een Velis Electro, een vierpersoons Panthera en eenVelis X-Alpha VR simulator voor evaluatiedoeleinden beschikbaar te stellen.

De Sloveense luchtmacht gebruikt momenteel twee zuigermotor aangedreven Zlin 143s en acht Zlin 412 varianten voor de basisopleiding, maar deze moeten in 2026 vervangen zijn door modernere varianten.

De Britse luchtmacht heeft een zogenoemde Market Exploration

Defence and Security Accelerator (DASA) van het Britse ministerie van defensie heeft daartoe een zogenoemde openbare Market Exploration in gaan gezet die in 2027 moet leiden tot de ingebruikname van emissilose trainingvliegtuigen bij onder meer de Royal Air Force University Air Squadrons (UAS) en Royal Navy.

De Deense luchtmacht gaat vanaf september trainen met twee gehuurde Velis Electro’s.