Nieuws

LAS CRUCES –Richard Branson heeft zondag (11 juli) samen met drie medepassagiers en twee piloten een eerste vlucht uitgevoerd met ruimteveer Unity 22. Daarbij werd tijdens een  1:15 uur durende tocht op 86 km hoogte de randen van de atmosfeer aangetikt. De inzittenden waren daarbij gedurende enkele minuten gewichtloos.

De vlucht was mogelijk nadat de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA  op 28 juni groen licht gaf voor het vervoer van passagiers door Virgin Galactic. Daardoor kon het bedrijf beginnen met het inlopen van een lijst met ruim zeshonderd reserveringen voor een rondje ‘ruimteschampen’. De goedkeuring werd verleend na de derde succesvol verlopen bemande testvlucht. Passagiers betalen daarvoor bedragen liggend tussen de 200.000 en 250.000 dollar.

Virgin Galactic voerde met  de eerste van twee nieuwe SpaceShip IIIs  zondag op 22 mei 2021  derde bemande  testvlucht. Het toestel (VSS Imagine) werd daarbij op een hoogte van FL510 (15.545 m) losgekoppeld van het moedervliegtuig (VMS Eve) waarna het met een snelheid van Mach 3 een hoogte bereikte van 55.45 mijl (89.22 km).

Daarna keerde het ruimteveer in een zweefvlucht terug naar Spaceport America in New Mexico waar het veilig landde. Het was de eerste keer dat gebruik werd gemaakt van deze basis in New Mexico. Binnenkort zal ook een scheervlucht worden uitgevoerd met het tweede ruimteveer in aanbouw, VSS Inspire.

 

 
 

 

Aan boord van VSS Imagine,

SpaceShipTwo VSS Unity
Met SpaceShipTwo  VSS Unity worden sinds juni 2020 weer proeven uitgevoerd.  Het toestel werd daarbij op een hoogte van FL510 (15.545 m) losgekoppeld van het moedervliegtuig (VMS Eve). Tijdens de daaropvolgende zweefvlucht werd een snelheid opgetekend van Mach 0.85.

Op 1 mei 2020 werd vanaf Spaceport America een eerste testvlucht uitgevoerd met het  ruimteveer Daarbij werd het  door het moedervliegtuig naar een hoogte gebracht van 50.000 ft (15.240 m) gebracht waarna het werd losgekoppeld en naar beneden zweefde met snelheden oplopens tot Mach 0.70.

Ook toen werden verschillende manoeuvres uitgevoerd. De daarop volgende landing op Spaceport America verliep eveneens probleemloos.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Virgin-SpaceShip2_runway.jpg

 

Het tweede ruimteveer VSS Unitiy werd voor het eerst in 2016 getoond.

 

Het eerste ruimteveer verongelukte in oktober 2014 tijdens een testvlucht

2 reacties op “Video: Branson schampt randen van ruimte

  1. Frans EEKHOUT schreef:

    Wat voor benaming mag men iemand geven die slechts heel kort in de ruimte is geweest en heeft kunnen “proeven” of ervaren wat gewichtloosheid betekent in het Nederlands en Engels ?
    Astronaut, kosmonaut, taikonaut ? Dat zijn mensen die vaak een lange voorbereiding hebben gehad om in de ruimte te kunnen zijn, ze worden ook voor ruimte toeristen gebruikt, maar dat laatste dekt mijns inziens niet de lading…

  2. Raymond schreef:

    Ik hoop wel dat de Co² uitstoot gecompenseerd wordt, anders hou ik hier geen goed gevoel aan over 🙁