Nieuws

VAN NUYS – De Amerikaanse ‘boutique’ Planet Nine Private Air LLC (P9PA) opnieuw een voor  derden beheerde Bombardier Global Express BD-700 toegevoegd aan haar chartervloot. Binnenkort wordt ook een Gulfstram GIV-SP verwacht waardoor alleen al in 2021 vijf zakenjets voor de ultralange afstand  aan de nu uit zestien toestellen bestaande P9PA vloot werden toegevoegd.

De inmiddels op het Britse Bournemouth Airport verblijvende BD-700 arriveerde in februari 2021. De zakenjet biedt plaats aan tien personen en heeft een vliegbereik van 5.830 nm   (10.797 km) bij een maximale vliegduur van twaalf uur. Medio januari 2021 werd een eerste Global Express ondergebracht bij P9PA.

Gelijktijdig met de Global Express arriveerde een zesde  Dassault Falcon 7X toegevoegd (zie verderop in deze tekst) zodat klanten nu kunnen  kiezen uit veertien vliegtuigen bij P9PA.  De onderneming heeft kantoren in Londen en Los Angeles. De vliegtuigen staan op Van Nuys en Teterboro, Miami en  Londen.

Gelijktijdig werd bekend gemaakt dat P9PA gaat samenwerken met de Culinary Institute of America. In het verlengde hiervan zullen dertien zogenoemde  Cabin Service Representatives  in San Antonio een opleiding krijgen voor de bereiding van hoogwaardige catering voor de passagiers  van de zakenjets.

Alle piloten en cabincrew van P9PA dragen momenteel voorafgaand aan  en na afloop van een vlucht mondkapjes en handschoenen. Cabin crew moeten deze zelfs gedurende de hele vlucht dragen.

H

Het interieur van de derde Global Express.

H

De tweede Global Express beschikt over een slaapvertrek. Het toestel heeft tevens KU band WIFI waarbij via acht  iPads meerdere films bekeken kunnen worden.

Aan boord van de in januari 2021 gearriveerde  Bombardier Global Express BD-700. Het toestel biedt plaats aan veertien passagiers, kan 12 uur non stop vliegen en 5.830 nm (10.797 km) overbruggen.

Vijfde Gulfstream
Medio augustus 2020 werd een vijfde Gulfstream toegevoegd aan de vloot. Dat  toestel, een Gulfstream GV kan tot veertien passagiers vervoeren over een afstand van 6.500 nm (12.038 km) bij een maximale vliegduur van veertien uur en is een ‘zusje’ van toestellen van dit type dat in december 2019 en april 2020 aan de vloot werden toegevoegd.

 De Gulfstream GV .
 In de cabine Gogo/Swift Broadband connectiviteit.

In augustus 2019 werd  een  G550 toegevoegd. Dat toestel biedt plaatst aan zestien passagiers die in drie cabinezones over een afstand van 6.037 nm (11.180 km) vervoerd kunnen worden. Kort daarvoor kwam ook een G650 beschikbaar voor charterdoeleinden.

Tekst gaat verder onder de foto’s

De in 2015 gebouwde G550 kan worden gecharterd. Het toestel telt dertien luxueuze zitplaatsen in een cabine met drie zones en heeft een bereik van 7.000 nm (12.894 km) bij een maximale vliegduur van veertien uur.

Dassault Falcon 7X

De zesde Dassault Falcon 7X arriveerde medio januari 2021.Planet Nine voegde begin juni 2019 zelf een vijfde driemotorige Falcon 7X toe aan haar vloot. De Amerikaanse ‘boutique’ onderneming biedt de vliegtuigen onder een FAA Part 135 certifcaat aan voor de ultra-lange afstand. Volgens de onderneming is in juni 2019 toegevoegde 7X uit 2012 met haar vliegbereik van 5.950 nm (11.019 km) geschikt voor voor tien  passagiers waarbij de cabine kan worden ingericht met zes bedden voor nachtvluchten. Alle toestellen krijgen WiFi en IFE van Gogo/Swift Broadband.

Volgens P9PA zijn de Falcons tot dertig procent goedkoper te boeken dan onder meer de Gulfstream G550 of Bomardier Global 6000. Bovendien is het geluid in de cabine met 50dBA beduidend lager.

Boven: het interieur van de zesde Falcon 7X in de P9PA vloot. Het toestel biedt plaats aan veertien vlieggasten. Het toestel heeft Inmarsat SwiftBroadband, waarbij het IFE  benaderd kan worden via acht  Ipads.

Onder: het interieur van de derde Falcon 7X die in november 2018 aan de vloot werd toegevoegd.

1 reactie op “Jarig Planet Nine breidt gestaag verder uit

  1. Frans EEKHOUT schreef:

    Gulfstream zakenjets, mooi én sexy vliegtuigen om te zien en er mee te vliegen !