Nieuws

MELBOURNE –

Embraer levert eerste Phenom-Porsche Duet-combinatie af

MELBOURNE– Embraer heeft een eerste Phenom 300E zakenjet afgeleverd bij een anonieme Amerikaanse klant uit Fort Lauderdale. Gelijktijdig werd daarbij een Porsche 911 Turbo S afgeleverd waarvan het in- en exterieur waren afgestemd op de zakenjet. Van deze Duet-combinatie’ worden maar tien combinaties leverbaar.

Duet
Bij het Duet-concept werden door Embraer, Porsche AG, Porsche Design en Porsche Exclusive Manufaktur in het Duitse Stuttgart-Zuffenhausen meerder stylingscomponenten verenigd in een compositie. Daarbij werden de exterieur en interieurkleuren op elkaar afgestemd om op die manier een perfecte ‘match’ te krijgen tussen stijl, luxe en krachtige uitstraling. Dit leidde onder meer tot het op elkaar afstemmen van de stoelen in de cockpit, cabine en auto waarbij geen detail werd overgeslagen. Wat niet alleen moet blijken uit de rode en blauwe stiksels van de bekleding en de ‘Speed Blue’ belijning rond de auto- en cockpitramen. Het wordt ook zichtbaar in de manier waarop het stuur en de yoke op elkaar weren afgestemd.

Ook het speciaal ontworpen logo waarbij de winglet van de Phenom 300E lift suggereert en de achtervleugel van de Porsche de benodigde down force om de auto op de weg te houden moet daaraan bijdragen. Om de relatie tussen beide nog verder te onderstrepen wordt de registratie van het vliegtuig aangebracht op de zowel de achtervleugel van de Porsche als aan beide zijden van de afstandsbediening. Wat ook weer geldt voor de meegeleverde Sport Chrono (meter) waarbij een kunstmatige horizon verwijst naar de cockpit lay out van de Phenom 300.

Een ‘gewone’ Porsche 911 Turbo S is in Nederland verkrijgbaar vanaf € 272.500. Voor de zescilinder boxermotor met VTG bi-turbolader en een cilinderinhoud van 3,8 liter wordt een motorvermogen opgegeven van 478 kW (650 pk). Daarmee is een topsnelheid mogelijk van 330 km/h waarbij het voertuig met ‘Sport Chrono Pakket’ van 0-100 km/h accelereert in 2,7 sec. Vanaf 0 naar 200 km/h vergt dankzij achttraps Porsche Doppelkupplung (PDK) een schamele 8,9 seconden.

De af fabriek 9,45 miljoen dollar kostende Phenom accelereert natuurlijk beduidend trager. Daar staat echter wel een hogere topsnelheid tegenover: 424 kts (859 km/h) terwijl het toestel op een enkele tankvulling beduidend verder komt dan de sportwagen die ongeveer een op tien verbruikt: zes personen en een vliegbereik van 1.971 nm (3.650 km) bij een kruissnelheid van 435 kts (805 km/h) op FL 450 ( 13.716 m). Bovendien kunnen er tot zes passagiers en twee piloten mee, het dubbele van wat er in een Porsche past (waarbij de twee passagiers op de achterbank beduidend minder comfortabel zitten dan voorin).

Andere fabrikanten
Het op elkaar afstemmen van de styling van auto’s en luchtvaartuigen komt vaker voor. Zo presenteerden Aston Martin Lagonda en Airbus Corporate Helicopters begin januari 2020 in het Franse Courchevel de ACH H130 waarbij voor het Aston Martin logo veel ruimte was gereserveerd. Ontwerpteams van beide partijen ontwikkelden in de twaalf maanden daarvoor een ACH130 concept waarbij gekozen kan worden uit vier exterieur en evenveel interieuropties wat inmiddels leidde tot de eerste bestellingen.