Nieuws

ZeroAvia opent Nederlands kantoor

1

DEN HAAG – De Amerikaanse technologiestart-up ZeroAvia gaat in Nederland op het Technology Park Ypenburg een Nederlands kantoor openen. Vanuit deze uitvalsbasis wil het bedrijf samenwerking gaan zoeken met Nederlandse en Europese instellingen en bedrijven om gezamenlijk werk te maken van emissievrije luchtvaart.

ZeroAvia heeft momenteel kantoren in Hollister (Amerika) en Cranfield (Engeland) en kon dankzij 74 miljoen dollar aan fondsen na tests met twee Piper PA-46 Malibu’s met brandstofcel aandrijving twee Dornier 228’s aankopen. Deze zullen in het kader van het HyFlyer II-programma worden aangepast voor het vliegen op waterstof.

Daar waar beide Pipers aangedreven werden met motoren van 250 kW (340 pk), zijn voor de Dorniers krachtbronnen nodig met een vermogen van 600 kW (816 pk).

Beide vliegtuigen zijn afkomstig van de Europese regionale luchtvaartmaatschappij Aurigny het het Amerikaanse AMC Aviation.

Volgens ZeroAvia gaan de toestellen, met elk plek voor negentien passagiers, dankzij 100 kg gecomprimeerde waterstof, een vliegbereik krijgen van 800 km

De geplande tests met de Dornier 228 zijn voor ZeroAvia een verdere tussenstap op weg naar waterstof aangedreven vliegtuigen met plek voor vijftig passagiers.

1 reactie op “ZeroAvia opent Nederlands kantoor

 1. Anton Schiere schreef:

  Dit zijn belangwekkende ontwikkelingen.

  Het artikel zou nog interessanter worden, als er de gewichtsvergelijking wordt gemaakt tussen:
  – 2 turboprops, kerosine tanks en kerosine en kleine boord accu ten opzichte van
  – 2 elektromotoren met koelsysteem, fuel cel, waterstof tank en waterstof en lithium batterij buffer,
  dit afgezet tegen maximale range bij eenzelfde pax. aantal, omdat daarmee zicht ontstaat op de (sc)haalbaarheid van deze nieuwe technologie,