Nieuws

BERLIJN  –  De Duitse Bundestag heeft niet alleen fondsen beschikbaar gesteld voor de aankoop van P-8A Poseidon toestellen, maar ook bijna 4,5 miljard Euro vrijgemaakt die tussen 2021 en 2027 besteed kunnen worden aan de ontwikkeling  van Future Combat Air System (FCAS) vliegtuigen.

Dassault en Airbus toonden tijdens de Paris Air Show 2019 al een mock up   van het  Future Combat Air System/Système de Combat Aérien Futur (FCAS/SCAF), een gevechtsvliegtuig van de zesde generatie.

Dassault Aviation en Airbus gaan dit toestel gezamenlijk  ontwikkelen. Daarvoor worden fondsen beschikbaar gesteld door zowel de Franse als Duitse regering die een zogenoemde Joint Concept Study (JCS) mogelijk moeten maken. Ook Spanje sloot zich begin 2019 bij het programma aan.

Er wordt daarbij gestreefd naar een vanaf 2025 vliegende demonstrator. Het toestel moet vervolgens tien tot vijftien  jaar later als opvolger van zowel de Eurofighter Typhoon als Dassault Rafale kunnen gaan dienen.

De nieuwe FCAS moet interoperabel worden met onder meer de MALE UAV, geavanceerde kruisraketten en ‘zwermen drones’ die onderling met elkaar via satellietcommunicatie moeten gaan samenwerken. Ook wordt compatibiliteit met de door de NATO gebuikte systemen voorzien.

De komst van het nieuwe vliegtuig werd door Airbus Defence and Space en Dassault Aviation aangekondigd  tijdens de ILA 2018  in Berlijn.

Als ’tegenprestatie’ zouden Duitse bedrijven het voortouw nemen bij de ontwikkeling van een nieuw pantsersysteem.

In juli 2018 toonde de Britse luchtvaartindustrie haar eigen FCAS variant.

3 reacties op “Duitse fondsen Future Combat Air System

 1. edgar schreef:

  Eekhout schrijft raar >= NL en US zijn militiair maar ook cultureel met elkaar verbonden in eh NATO!
  NL is meer afhankelijk van US dan andersom. En..NL respecteert de NATO normen stelselmatig niet.
  Innovaties en multi-vendor beleid zijn natuurlijk wel goed voor NL tax-betaler.
  Overigens, gezien het enorme succes van de F16 VIPER en problemen met F35 snap ik niet waarom NL niet F16 Block E er bij koopt..

 2. Frans Eekhout schreef:

  Europees handelen
  Een goed initiatief om dit toestel te ontwikkelen en hopelijk produceren. Te veel en te vaak menen wij in Europa Amerikaans “spul” te moeten kopen. Het wordt tijd dat men de Europese vliegtuigbouw een kans geeft en de kwaliteiten hoeven heus niet onder te doen voor de “Yankees”, Made in Europe, moet nu Amerika steeds meer in zichzelf is gekeerd, het motto zijn niet alleen in de defensie industrie, maak ook op tal van andere terreinen om de afhankelijkheid met de V.S. te verkleinen !

 3. Peter Kutemann schreef:

  Ik ben enigzins bekent met Dassault Aviation en haar superieure en inventieve Engineering kwaliteiten. Zowel software matig alswel vliegtuigbouw wordt dit het beste en meest geavanceerde gevechtsvliegtuig waarmee, wanneer onze Europese politici de moet hebben dit Europese project met massale aankopen te steunen, Europa alsnog op de kaart kunnen zetten als wereld macht.