Nieuws

NAMEN – Het ontwerpbureau Sonaca Aircraft heeft sinds maart 2021 gewerkt aan de ontwikkeling van een utility-versie van de Sonaca 200 Trainer Pro.

De variant werd ontwikkeld op verzoek van Stemme Belgium en Stratos Solution. Deze willen de Sonaca in gaan zetten als observatievliegtuig of vliegende dataverzamelaar.

Om dit mogelijk te maken werd door de ontwerpafdeling van Sonaca Aircraft een sigaarvormige pod ontwikkeld met daarin plek voor LIDAR (LIght Detection And Ranging of Laser Imaging Detection And Ranging) apparatuur en een RGB camera. Hierdoor zou het toestel kunnen worden ingezet voor onder meer maritieme bewakingsmissies, controle van hoogspanningskabels, pijpleidingen of grenzen.

Het data-acquisitie- en verwerkingssysteem is aan de achterkant van het vliegtuig geïnstalleerd. Daar worden de gegevens en afbeeldingen automatisch verwerkt en vervolgens naar een grondstation verzonden. Door de plaatsing van de besturingscomputer voorin het toestel, biedt de Sonaca 200 plaats aan een enkele inzittende.

Naar verwachting is de typevariant, waarmee inmiddels 25 uur is getest, in de zomer van 2021 gecertificeerd.