Nieuws

RUSSEL – Het Belgische architectenbureau Roadfour bestudeert momenteel de mogelijkheden om een nieuw blusvliegtuig te ontwikkelen als mogelijke opvolger van de Canadair CL-215 en CL-415 blusvliegtuigen. Het toestel, de Seagle, moet een volledig Europees ontwerp worden.

De Seagle moet plaats gaan bieden aan vier inzittenden. Het toestel wordt ontwikkeld tegen de achtergrond van de plannen van de Europese Commissie om twaalf vliegtuigen aan te schaffen die als snelle interventietoestellen kunnen worden ingezet in de landen rond de Middellandse Zee. Daarbij zal Europa in het kader van het RescEU-programma negentig procent van de aankoop financieren.

Gedacht wordt aan een draagvleugelvariant met intrekbaar landingsgestel waarbij het toestel tijdens het ‘scoopen’ boven het wateroppervlak scheert om op die manier tot 12.000 l water in te nemen. Deze lading moet daarbij via vier schepmonden over vier tanks worden verdeeld.

Het grotendeels uit composietmaterialen te bouwen vliegtuig moet een MTOW van 32.000 kg krijgen. Daarbij wordt uitgegaan van een kruissnelheid van 250 kts (463 km/h) bij een vliegbereik van 1.550 nm (2.870 km). Het wordt ontworpen om schokken tot 3,5 G op te vangen.

Komt het tot een order, dan zal Dufour als projectcoördinator optreden.

Illustraties: Dufour.