Nieuws
CFM International

CINCINNATI – GE Aviation en Safran hebben maandag (14 juni) een technologiedemonstratie programma gelanceerd onder hun CFM-joint venture. Dit moet leiden tot een familie van motoren met open rotor die over vijftien jaar op 100 procent duurzame vliegtuigbrandstof (SAF) of vloeibare waterstof zouden draaien.

Het ontwikkelingsprogramma is gelanceerd onder de naam RISE (Revolutionary Innovation for Sustainable Engines). Daarbij wordt gestreefd naar een vermindering van 20 procent in brandstofverbruik en CO2-uitstoot in vergelijking met de huidige CFM LEAP-familie.

Een gezamenlijk ingenieursteam van GE-Safran heeft een wat de bedrijven noemen een uitgebreide technologieroutekaart opgesteld. Daaronder valle de ontwikkeling van composiet turbinebladen, hittebestendige metaallegeringen, keramische matrixcomposieten (CMC’s) en additieve fabricage. Het RISE programma telt meer dan 300 componenten, modules en daadwerkelijk draaiende motoren.

CFM voorziet daarbij over vijf jaar de eerste grondtests met motormodules bij GE- en Safran-faciliteiten, gevolgd door vluchttests op een GE-testbed. RISE op termijn leiden tot een opvolger voor de huidige generatie CFM LEAP turbofans.