Nieuws

TOULOUSE – Airbus gaat in het kader van de ontwikkeling van toekomstige ZEROe vliegtuigen in Nanten en Bremen Zero-Emission Development Centres (ZEDC) inrichten. Binnen deze centra zal worden toegewerkt naar het ontwerpen, testen en uiteindelijk bouwen van aandrijfsystemen waarbij vloeibare waterstof als brandstof zal worden gebuikt. Op deze manier wil Airbus de overstap naar emissieloos vliegen versnellen waarbij in 2025 de eerste tests moeten worden uitgevoerd.

Dit nieuwe aandrijfsysteem zal onder meer worden ingebouwd in een zesmotorige turbopropvariant. De motoren worden daarbij ondergebracht in pods onder de vleugels waarbij iedere pod onder meer een tank met vloeibare waterstof (hydrogen) een koelsysteem en elektromotor bevat die een achtbladige propeller gaat aandrijven.

Daarbij wordt ieder van de zes motorunits autonoom, zodat deze snel in z’n geheel gewisseld kan worden. Het concept gaat uit van honderd vlieggasten en een bereik van meer dan 1.000 nm (1.850 km).

Airbus is voornemens op het ontwerp patent aan te vragen.

t