Nieuws

BRISTOL – De Britse nieuwkomer Vertical Aerospace kan dankzij orders van de Ierse leasemaatschappij Avolon, American Airlines en Virgin Atlantic Airways de VA-X4 eVTOL versneld gaan ontwerpen en certificeren.

Daarbij investeert American 25 miljoen dollar in het Britse bedrijf en stel daarbij een order van een miljard dollar in het vooruitzicht voor een 250 toestellen met opties op nog eens honderd.

Ook Avolon haakte aan met een intentieverklaring voor de aankoop van in eerste instantie 310 en later 190 toestellen met een gezamenlijke waarde van twee miljard dollar. De leasemaatschappij gaat hiervoor een aparte divisie, e-Avolon in het leven roepen.

Virgin heeft ook oren naar de VA-X4 en is voornemens er 150 te bestellen. Virgin Atlantic wil daarbij in de toekomst een joint venture met Vertical Aerospace aangaan om een Brits VA-X4 netwerk op te tuigen dat onder de merknaam van Virgin zal gaan vliegen,

De door Vertical ontworpen eVTOL VA-X4 zal worden uitgerust met vier elk 100kW (136,4 pk) sterke Rolls-Royce elektromotoren. Als alles volgens plan verloopt zal het toestel in 2024 op de markt komen na certificatie onder de nieuwe Special Conditions-VTOL regels.

De VA-4X gaat plaats bieden aan een piloot en vier passagiers en moet in 2021 voor het eerst vliegen waarbij een vliegbereik van 120 nm (222 km) wordt voorzien bij een kruissnelheid van 200 mph (322 km/h) en een nuttige lading van 450 kg.

In 2020 werd het ontwerp aangepast: in plaats van acht rotors voor het genereren van lift en voorwaartse snelheid werd geopteerd voor een tiltrotor, Honeywell fly-by-wire besturing en een V-vormige staart. Het 12,8 m lange prototype krijgt een spanwijdte van14,94 m.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

De beste tips voor 'Air to air fotografie'?

Die krijg je 25 juni tijdens de Online Masterclass! 
Expert webinar  i.s.m. Cristian Schrik

Gratis voor abonnees | vanaf 16:30 uur